Moxa

moxa

Moxa

Moxa is bijvoet wortelkruid dat sinds eeuwen gebruikt wordt tijdens Shiatsu therapie en acupunctuur. Het geeft een zeer warme, infrarode straling af en kan op verschillende manieren worden toegepast. Het meest gebruikelijk is de toepassing op acupunctuurpunten, maar ook zeer koude gebieden (denk aan handen, voeten, onderrug) kunnen worden behandeld met moxa. De behandeling met moxa kan onderdeel van een Shiatsu behandeling zijn, net als cupping en guasha.

Een manier is om een Moxastaafje boven het acupunctuurpunt te branden en dat, afhankelijk van de diagnose, langdurig en mild òf kortstondig en heftig op het punt te laten inwerken. Moxa kun je ook branden op een laagje zout of schijfje gember of -knoflook. Het werkt goed bij ontstekingen waarbij deze ’t enzym hyaluronidase vernietigd en bij trauma’s, omdat moxa een antiseptische, bloedstollende en regenererende werking heeft.

Ook kan moxa ingezet worden bij vermoeidheid, spier – en gewrichtsproblemen, nek- en rugklachten,circulatieklachten en energetische blokkades zoals littekens of trauma’s. Door enkele malen moxeren kan een blokkade doorbroken worden waardoor lichaamsfuncties, die soms jarenlang nauwelijks actief zijn geweest, weer tot leven komen. Ook werkt een moxabehandeling uitstekend bij mensen met koude voeten en/of handen, kouwelijkheid, menstruatieklachten maar ook bij innerlijke kou die ontstaan is door (onbewuste) traumatische opgeslagen ervaringen.

Werking van moxa tijdens zwangerschap bij stuitligging

Zwangere vrouwen met een baby in stuitligging kunnen vanaf week 33 beginnen met het gebruik van moxa op het punt Blaas 67 op de Blaas-meridiaan. Tijdens een zwangerschapsmassage wordt deze techniek geïntegreerd in de behandeling. De zijkant van de kleine teen (de locatie van het acupunctuurpunt Blaas 67) wordt gedurende vijftien minuten met moxa verwarnd. De behandeling van dit specifieke punt met moxa wordt dagelijks (thuis!) herhaald. Het meest logische is dat de partner dit doet, aangezien je als zwangere amper bij je voeten kunt komen in het laatste trimester van je zwangerschap.

De werking van moxa is bewezen effectief bij een stuitligging.