Guasha

Guasha betekent letterlijk “de ziekte uit het lichaam schrapen”. Guasha werkt dus op het bevorderen van de afvoer van afvalstoffen. Die afvalstoffen krijgen we via voeding binnen, of medicatie, alcohol, tabac, drugs, maar ook milieuvervuiling en afvalstoffen die worden aangemaakt in ons lichaam als gevolg van stress, onregelmatig leven en – eten. Afvalstoffen kunnen zich vastzetten in je lichaam, meestal gebeurt dit in vet, bindweefsel, spieren en gewrichten. Als dit lange tijd zo is ontstaan er ontstekingsreacties en pijnklachten.

Guasha

Guasha bevordert de afvoer van afvalstoffen, de doorstroming van bloed en energie en stimuleert de microcirculatie. Daarnaast verlicht Guasha pijn en activeert het immuunsysteem waardoor je minder snel ziek zult worden en meer energie krijgt. Niet alleen fysiek herstelt je lichaam, maar ook mentaal zul je meer veerkracht en rust ervaren.

De techniek

Guasha wordt meestal op de rug toegepast, maar kan ook op andere plaatsen worden gebruikt, bijvoorbeeld een plek waar pijnklachten zijn. Er wordt olie op de te behandelen huid aangebracht. Je kunt een gewone olie gebruiken of een kruidenolie die speciaal bedoeld is voor de Guasha behandeling. In deze olie zitten diverse kruiden die bijvoorbeeld werken op de ontgifting, verzorging en circulatie.

Jade steen

Bij de guasha massage wordt gebruik gemaakt van een jade steen. Deze steen wordt in de Chinese leer gezien als geneeskrachtig. Met deze jade steen worden afvalstoffen uit het lichaam geschraapt. Op de plaatsen waar zich blokkades of afvalstoffen bevinden, zullen zich vlekken gaan vormen. Deze vlekken worden “Sha” genoemd en kleuren van licht rood tot soms zelfs zwart. Hoe donkerder de vlek is, hoe meer afvalstoffen het lichaam verlaten. Wanneer het om blokkades gaat, dan kleuren de vlekken donkerder naar mate de blokkades ouder zijn. De vlekken zijn te vergelijken met bloeduitstortingen en zijn in de meeste gevallen binnen een week na de massage weer verdwenen.guasha buik

Guasha behandeling

Een Guasha behandeling duurt een gemiddeld uur. Soms in combinatie met Cupping en Shiatsu. De huid kan tot dagen na de massagebehandeling gevoelig aanvoelen. Dit verschilt per persoon. Omdat de huid en het lichaam de tijd nodig hebben om zich te herstellen, wordt er pas na 2 weken een vervolgafspraak gepland. Bij iedere opvolgende Guasha behandeling zullen de vlekken minder donker kleuren en zullen zij sneller na de massage zijn verdwenen.

Waar komt Guasha vandaan?

Gua sha is een schraaptechniek en stamt oorspronkelijk uit China. Ook in omringende landen als Vietnam, Laos, Cambodja, Thailand, Maleisië en Indonesië zijn soortgelijke technieken bekend. Guasha word ook wel “scraping” genoemd en kent diverse vormen doordat het in deze landen wordt gebruikt als huismiddeltje tegen allerlei kwalen. In oude Chinese geschriften werd al geschreven over deze bijzonder effectieve schraaptechniek.