Cupping

 

cupping

Cupping

Cupping is een techniek uit de Oosterse geneeskunde die wordt toegepast bij bepaalde klachten, zoals spierpijn, rugpijn, beginnende griep, bloed stagnatie. Cupping wordt veel gebruikt in de Traditioneel Chinese geneeskunde en is niet weg te denken uit de praktijk. Het verzacht pijnklachten en bepaalde ziektes. Door de enorme dieptewerking is cupping zeer effectief in pijnbestrijding. De techniek zet de energie, het bloed en de lichaamsvloeistoffen in beweging. Een behandeling met cupping is meestal niet pijnlijk. Het wordt vaak juist als prettig ervaren, alsof er iets “uit het lichaam wordt getrokken”.  Cupping kan gezien worden als een onderdeel van een Shiatsu behandeling. Niet altijd gebruik ik cupping. Soms gebruik ik ook wel andere technieken zoals het gebruik van Moxa of Guasha.cupping

 

De cups worden verhit zodat ze zich vastzuigen op de huid. Hierdoor wordt de energiestroom en doorbloeding enorm gestimuleerd. Afvalstoffen en verstoringen in de energiebalans worden in beweging gezet en verlaten via de huid het lichaam. Door gebruik te maken van cupping technieken kunnen de gifstoffen aan het huidoppervlak worden gebracht zodat het voor het lichaam veel eenvoudiger wordt om deze te verwijderen. De spieren en huid raken goed doorbloed en worden daarbij gevoed en ontdaan van afvalstoffen. Door de diepgaande werking kan het lichaam zich steeds meer ontspannen.

Cupping technieken

Er zijn een aantal veel toegepaste technieken. Je hebt bijvoorbeeld “glijdend” cuppen. Dan gebruik ik een beetje olie op de huid en glijdt de cup over een hele meridiaan om de vastzittende energie (Qi) weer goed door te laten stromen. Soms is het nodig om “bloedend” cuppen te gebruiken. Dan gebruik ik een (steriel) hamertje met hele kleine naaldjes die de huid zachtje open maken. Vervolgens zet ik daar een cup op. Er komen bij deze techniek zichtbaar afvalstoffen vrij die zich in de cup verzamelen. Het is een zeer effectieve techniek die veel verlichting geeft.